Apple heeft mogelijk een probleem met de bewegingssensor van zijn nieuwe vlaggenschip de iPhone 5S. Een deel van de gebruikers klaagt op het Apple-supportforum over fouten en afwijkende waarden van de iOS-apps die leunen op de bewegingssensor. De kallibratiefout van zeker 2 graden zorgt daarmee ook voor slecht werkende games.

De Amerikaanse gadgetsite Gizmodo komt in een vergelijkingstest met de iPhone 5 tot dezelfde conclusie. De twee door hen geteste toestellen (draaiend op iOS 7.0.2) wijken zelfs “ beschamend” af. Daarbij is gekeken naar de sensors van de gyroscoop, accelerometer en het compas. Gizmodo spreekt zelfs hardop van een moeilijk te herstellen hardware-fout.

(via Gizmodo)

Vervangend toestel?

De klachten op het MacRumors-forum lopen uiteen. Afwijkingen van 1 tot wel 6 graden worden beschreven. Sommige van hen zeggen geen problemen meer te ondervinden na het krijgen van een vervangend toestel. Apple heeft nog niet gereageerd op de klachten.

De iPhone 5S, in Nederland nog altijd niet officieel verkrijgbaar, bevat co-processor M7 die bewegingssensoren in de iPhone 5S aanstuurt. De chip die de input van de versnellingsmeter, gyroscoop en het kompas in de iPhone 5S vewerkt is geproduceerd door de Nederlandse fabrikant NXP. Apple benadrukte bij zijn iPhone-presentatie de grote mogelijkheden met deze extra chip.