In juli besloot Amazon e-books van George Orwell uit de eigen online-winkel te halen omdat bleek dat rechten van 1984 en Animal Farm niet waren afgekocht. Ook reeds verkochte edities werden via het draadloze netwerk van de Kindles van klanten gehaald.

Amazon biedt nu de mogelijkheid om de e-boeken, inclusief aantekeningen, weer terug te zetten op de Kindles. Gedupeerden kunnen ook kiezen voor een vergoeding van dertig dollar, aldus een blogger van The Wall Street Journal.

Eerdere excuses

De Amerikaanse webwinkel werd na de verkoop van de e-boeken op de vingers getikt door de rechtenhouder. Zowel 1984 als Animal Farm werden namelijk zonder toestemming verkocht. De boeken bleken door een derde partij, ook zonder toestemming, geplaatst in de Amazon-winkel.

Daarop besloot Amazon de e-books niet meer aan te bieden, maar ook de al verkochte elektronische edities terug te halen. Die zijn automatisch verwijderd van de Kindle e-bookreaders van Amazon-klanten. Het aankoopbedrag van de boeken is daarbij wel meteen teruggestort op de rekeningen van die klanten.

Amazon-ceo Jeff Bezos kroop vervolgens door het stof en bood zijn excuses aan voor deze 'Big Brother'-handeling. Hij zei dat het "stom" was om de boeken zonder waarschuwing te verwijderen van alle Kindles. "We verdienen de kritiek die we over ons heen hebben gekregen", zei Bezos. Hij zei ook dat Amazon de "littekens van de fout" zal gebruiken om in de toekomst betere beslissingen te nemen.

Huiswerk terug

De 17-jarige Justin Gawronski uit Michigan nam geen genoegen met de excuses en spande een rechtszaak aan. Hij is een van de personen bij wie 1984 plots van zijn Kindle verdween. Gawronski nam een advocaat in de arm en diende een officiële aanklacht tegen Amazon in. "Meneer Gawronski startte zijn Kindle op en zag '1984' voor zijn ogen verdwijnen", staat te lezen in de ingediende aanklacht (pdf).

Gawronski had op zijn Kindle bepaalde zinnen in 1984 onderstreept en had ook aantekeningen gemaakt op de e-bookreader. Die informatie wordt wel apart van het e-book opgeslagen, maar is waardeloos zonder dat betreffende e-book, aldus de advocaat. "Gawronksi moet zijn hele studie opnieuw doen." Veel media brachten dit nieuws met een kop als: "Amazon at mijn huiswerk op." De online boekwinkel geeft bij deze het huiswerk terug.