De Amerikaanse webwinkel kreeg van de rechtenhouder te horen dat zowel 1984 als Animal Farm zonder toestemming verkocht werden. De rechten voor de Verenigde Staten waren nog niet afgekocht. De boeken zijn zonder toestemming door een derde partij geplaatst in de Amazon-winkel.

Op afstand wissen

Daarop besloot Amazon de e-books niet meer aan te bieden, maar ook al verkochte elektronische edities terug te halen. Die zijn verwijderd van de Kindle e-bookreaders van Amazon-klanten. Het aankoopbedrag is daarbij wel teruggestort op de rekening van die klanten.

Amazon wilde blijkbaar geen ruchtbaarheid geven aan de kwestie. Het heeft vooraf ook geen mededeling gedaan over de terughaalactie. Op donderdag ontplofte het bommetje op het forum van Amazon, waar verontruste lezers de verdwenen e-books rapporteerden.

Belooft beterschap

Een woordvoerder van Amazon zegt tegen CNET dat het e-booksysteem aangepast wordt zodat er in de toekomst geen verkochte boeken meer verwijderd worden. In de algemene voorwaarden van Amazon staat dat klanten de beschikking krijgen over een "permanente kopie".

In de blogosfeer wordt al geschamperd over ' Big Brother Amazon', omdat in het boek 1984 ook documenten vernietigd worden om de geschiedsschrijving aan te passen. Een andere blogger snapt Amazon wel: "De politie zou hetzelfde doen als ze een gestolen auto zouden aantreffen. Het is gewoon je bezit niet."