In een persoonlijke excuusbrief op het Kindle-gebruikersforum schrijft Bezos dat het een "stomme" beslissing was om de e-books van George Orwell terug te trekken. Door een rechtenkwestie haalde Amazon de bewuste e-books terug uit de Kindle Store, ook bij gebruikers die de e-books al gekocht hadden en op hun Kindle hadden staan.

"Het was stom, gedachteloos en totaal niet in lijn met onze principes. We verdienen de kritiek die we over ons heen hebben gekregen." Bezos zegt dat Amazon de "littekens van de fout" zal gebruiken om in de toekomst betere beslissingen te nemen.

Big Brother Amazon

De e-books van Orwell werden door een met Amazon samenwerkende uitgeverij toegevoegd aan de Kindle Store. Later bleek de uitgeverij geen rechten te hebben om het boek in de Verenigde Staten uit te brengen, waarop het boek werd teruggetrokken. Al snel werd er door bloggers gesproken over 'Big Brother Amazon', omdat in het boek 1984 documenten vernietigd worden om de geschiedsschrijving aan te passen.

Via het de draadloze verbinding van de Kindle (Whispernet) wordt de e-reader constant gesynct met de aankooplijst van de gebruiker. Daarom kan Amazon e-books op afstand verwijderen, iets dat bij e-reader zonder draadloze verbinding (Sony Reader, iLiad, BeBook) niet kan. Amazon liet al eerder weten dat ze niet langer e-books op afstand van Kindle's gaan verwijderen, ook al moeten die e-books wegens een rechtenprobleem uit de Kindle Store gehaald worden.