Dure hotels maken er een sport van om hun gasten persoonlijk te begroeten. Maar hoe weet je dat het mevrouw Jansen is die zojuist uit de taxi is gestapt? Het bagagelabel op haar tas is meestal een goede aanwijzing. De portier geeft vervolgens via een draadloze microfoon een seintje naar de receptionist zodat die volledig is voorbereid.

Wie zich druk maakt over de bescherming van zijn persoonlijke gegevens zal zich zorgen maken over een hotel waarin iedereen weet wie je bent, maar het komt wel zo gastvrij over.

Plaxo dan, een online dienst waarmee je een adresboek bijhoudt. Hij houdt een beetje het midden tussen een sociaal netwerk à la Orkut en de adressenlijst van Yahoo mail. Wanneer iemand in je netwerk verhuist, wordt je adresboek automatisch bijgewerkt. Zoals elk online netwerk hangt het succes van deze dienst af van zijn omvang, maar hij lijkt op de goede weg.

De dienst maakt ook interessante nieuwe diensten mogelijk. Wanneer ik verhuis, kan Plaxo automatisch de krant, het mobiele telefoon abonnement en de Donald Duck meeverhuizen, en kan daarmee een mooi centje verdienen. Want het is bedrijven best wat waard om op te hoogte te blijven van het adres van hun klanten. En ik heb liever dat Plaxo dit allemaal voor mij regelt dan dat ik een formulier van de PTT moet invullen.

Deze verhuisdienst bestaat nog niet, maar Plaxo overweegt wel om hem te introduceren. Naar verwachting valt er namelijk veel meer mee te verdienen dan met een ouderwetse premium diensten.

Nu gaat een website geld verdienen met het verkopen van mijn persoonsgegevens. Wedden dat de fatsoenspolitie en privacywaakhonden op hun achterste benen gaan staan als het eenmaal zover is?

Over enkele maanden komen de eerste apparaten op de markt die gebruik maken van de nieuwe ZigBee draadloze technologie. De technologie is ontwikkeld voor sensornetwerken en kenmerkt zich door een beperkte bandbreedte en extreem laag stroomverbruik. In het begin zullen de toepassingen zich beperken tot lichtknopjes die met een zendertje bediend worden, een draadloze garagedeuropener of een alarmsysteem dat controleert of alle ramen van mijn huis gesloten zijn.

Maar het zal niet lang duren voordat al die zenders gaan samenwerken. Analisten voorspellen dat we spoedig zo'n 150 zenders in ons huis hebben, verspreid over rookmelders, de thermostaat van de verwarming, de koelkast, de boiler en de pomp van het zwembad.

De volgende stap is om dat netwerk open te stellen voor de loodgieter, zodat hij kan zien dat boiler gerepareerd moet worden nog voordat hij kapot is. Of voor het nutbedrijf, zodat zij bij een onverwachte piek in het stroomverbruik tijdelijk de boiler kunnen uitschakelen en zo overbelasting van het stroomnet tegengaan.

De makers van ZigBee-apparatuur maken zich al zorgen over de zogenaamde 'denial of sleep'-attack, waarbij een inbreker voor een huis gaat staan en net zo de aandacht van de sensors van het inbraakalarm opeist totdat de batterijen leeg zijn. Dat is niet eens een privacyrisico meer, maar een probleem voor de veiligheid.

En hoe uitgebreider het netwerk, hoe groter de beveiligingsrisico's. Kan een hacker straks via de pomp in mijn zwembad een kerncentrale binnendringen?

Elke nieuwe technologie brengt privacy- en daarmee beveiligingsrisico's met zich mee. Voordat we verzanden in een discussie over waarden en normen, doen we er echter goed aan om eerst eens te kijken of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

En privacy hebben we toch al niet, dus hoeveel erger kan het nog worden?