Beide operators stuurden tot medio 2009 ook de inhoud van sms-berichten mee als de opsporings- en inlichtingendiensten de verkeersgegevens van hun klanten vorderden. Na behoorlijke ophef over de privacyschending haastten Vodafone en T-Mobile zich met het invoeren van een filter.

Laksheid en onwil operators

De jury van de Big Brother Awards 2009: "Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat de telecomprovider hun privacy waarborgt. T-Mobile en Vodafone gooiden de smsjes echter zonder na te denken over de schutting. Zelfs na een overleg werden de benodigde maatregelen niet getroffen. Dat getuigt volgens de jury van laksheid en onwil. Ondertussen werd de 'bijvangst' gebruikt door de AIVD. Dit maakte het door beide bedrijven in het leven geroepen risico op privacyschending compleet."

Naast T-Mobile en Vodafone zijn Albert Heijn en Advance genomineerd in de categorie 'bedrijven'. Albert Heijn voor zijn test met een biometrische databank voor koopjesdoeleinden, en Advance omdat het gegevens van 2,2 miljoen Nederlanders die zijn vergaard met online tests en zonder toestemming werden doorverkocht.

Downloadverbod

De keuze om een downloadverbod in te voeren is een van drie genomineerden in de categorie 'voorstellen'. De jury vreest dat om dit downloadverbod te handhaven, de online activiteiten van alle Nederlanders nauwgezet zouden moeten worden gecontroleerd. "Het minutieus observeren van alle gedragingen van alle internetgebruikers staat in geen enkele verhouding tot het veronderstelde probleem, waarvan het bovendien nog onzeker is of een downloadverbod de oplossing zal zijn."

De rest van de genomineerden staan op bigbrotherawards.nl. De winnaars worden op 5 februari bekendgemaakt.