Peter Blangé, ex-international en bondscoach van het Nederlands volleybalteam, vertelt op IT Innovation Day over het gebruik van IT in de (top-)sport. Het digitaal analyseren van het eigen team, de spelers en het team van de tegenstander is niet meer weg te denken in de topsport. Talenten worden al op vroege leeftijd gevolgd om zo hun prestaties te meten, te vergelijken en te sturen.

Blangé is commercieel directeur bij het IT-bedrijf Ortec TSS, dat systemen levert voor analyse in onder meer de sportwereld. De voormalige volleybalbondscoach werkte al bij topvolleybalclub Nesselande met de analysesystemen van Ortec en heeft dus hands-on ervaring met analytische software. Overigens gebruikt ook onder meer De Telegraaf dergelijke software om analyses te maken die in live widgets worden gestopt.

Data koppelen met video

TSS in de naam van Ortec TSS staat voor Team Support Systems. Onder meer worden spelacties van spelers gekoppeld aan videobeelden en krijgen aan de hand van vastgestelde parameters systematisch een beoordeling. Niet alleen gebeurt dat in dynamische teamsporten als voetbal, volleybal en hockey, maar ook in het zeilen. De data kan live –zonder diepgravende analyses- worden gestreamd naar de dug-out en is later beschikbaar om de wedstrijd te evalueren.

Hoe zie jij de toekomst van de topsport? Moet alles tot op de millimeter worden gevolgd en geanalyseerd? Is er nog ruimte voor menselijke intuïtie in de sport? Geef je mening in de comments.

Blangé gaat tijdens zijn keynote op IT Innovation Day op 19 september verder in op de betekenis van het gebruik van dergelijke data op de ontwikkeling van de topsport. Meer weten? Volg IT Innovation Day op Facebook en maak kans op een t-shirt van Webwereld!