Onderdeel van het plan is een grondige reorganisatie op de werkvloer. In zes kwartalen verdwijnt ongeveer 10 procent van de werknemers, in totaal ongeveer 14.500 banen. Dit moet vanaf 2007 jaarlijks een besparing van 1,9 miljard dollar gaan opleveren.

Werknemers op de ondersteunende afdelingen, zoals de it-afdeling, personeelszaken en financiën, worden het hardst door de reorganisatie getroffen. De verkoopafdeling blijft zoveel mogelijk gespaard, om het effect voor de klant zo minimaal mogelijk te laten zijn, aldus HP.

Ook wordt er gesneden in het pensioenstelsel binnen HP. Vanaf volgend jaar worden de pensioenen van bevroren. Tot slot wordt de Customer Solutions Group (CSG) opgeheven. Dit is een zelfstandige groep verantwoordelijk voor de verkopen aan het midden- en kleinbedrijf en instanties in de publieke sector. HP zal drie individuele onderdelen overhouden: Technology Solutions Group, Imaging and Printing Group en de Personal Systems Group (handhelds, notebooks en desktop pc's).

Analisten kregen vorige week al lucht van de reorganisatieplannen. Toen gingen analisten nog vanuit dat er tussen de 10.000 en 25.000 werknemers ontslagen zouden worden.