Van de 34 pagina's die een gemiddelde Europese kantoormedewerker print, wordt namelijk 17 procent nooit bekeken. De retailsector spant de kroon met 25 procent ongelezen pagina's op 47 gedrukte velletjes per persoon per dag. Het onderzoek werd door Lexmark en Ipsos uitgevoerd onder 2800 Europese werknemers in de sectoren retail, bouw, financiële diensten, industrie en overheid.

De private sector in het Verenigd Koninkrijk blijkt met 33 procent nutteloze prints de grootste Europese verspiller. Spanje daarentegen doet het een stuk beter met 6 procent ongelezen afdrukken in de publieke en 8 procent in de private sector. Uit het onderzoek blijkt dat kleinere bedrijven met minder dan tien medewerkers meer verspillen dan grote ondernemingen met meer dan vijfhonderd medewerkers.

Danny Molhoek, algemeen manager Benelux van Lexmark, geeft aan dat veel mensen weten dat de verspilling plaatsvindt, maar dat weinigen denken dat ze zich er zelf schuldig aan maken. "Met het onderzoek willen we een milieukwestie aanstippen en mensen aansporen eerst na te denken of een bepaald document wel afgedrukt moet worden."

Meer dan de helft van de ondervraagde personen onderkent het verspillingsprobleem, maar slechts een kwart van de werknemers zegt hier zelf aan bij te dragen. Ook hier blijken de internationale verschillen groot: met 33 procent zijn de Zweden vrij schuldbewust, tegenover de Italianen waarvan slechts 13 procent toegeeft papier te verspillen. Molhoek constateert dat bedrijven niet stilstaan bij een slechte printgewoonte en de enorme kostenpost die dit vormt.