Journalisten van de Wall Street Journal spraken met Gates, die onlangs bekend maakte in 2008 zijn dagelijks werk bij Microsoft te beëindigen, over concurrenten als Apple en Google.

In het interview kwamen onderwerpen als Windows Vista en Apple's Ipod aan bod, maar aan het einde stelde WSJ-journalist Walt Mossberg een vraag over de verschuiving van televisie naar internet. Gates gaf aan dat uitzendmodellen naar de prullenbak kunnen, omdat mensen op internet naar de videobeelden kijken die zij willen zien, wanneer het ze uitkomt.

Hierop informeerde Mossberg naar Gates' visie op Youtube, de populaire online videodienst, en vroeg waarom Microsoft niet met iets vergelijkbaars komt. Bill Gates verklaarde dat Microsoft niet weg zou kunnen komen met een dienst als Youtube. "In de eerste plaats zou men zich afvragen hoe we er geld mee zouden verdienen, en in de tweede plaats zouden ze zeggen 'hoe zit het dan met al die auteursrechtenschendingen die daar plaatsvinden'", aldus Gates.

Hij voegde hieraan toe het een leuke site te vinden. Ten slotte meldde hij dat hij er 'laatst nog een aantal oude filmpjes van de Harlem Globetrotters had bekeken'. Op de vraag van de journalist dat het hier toch gestolen videomateriaal betrof, antwoordde Gates: "Gestolen is niet het goede woord. Het is materiaal waar auteursrecht op rust en waarvoor de eigenaar geen geld heeft ontvangen. Dus ja." Gates staat bekend als een fel tegenstander van verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal.