Bill Gates bekritiseert in een uitzending van een ochtendprogramma van de Amerikaanse zender CBS (zie video onderaan) de koers van Microsoft met Windows Phone. Hij noemt de strategie fout, omdat Microsoft niet de leiding heeft kunnen nemen in de smartphonemarkt.

“Er zijn een heleboel dingen, zoals mobiele telefoons, waar we niet direct de leiding hebben genomen", zegt Gates. “We hebben [de ontwikkeling] niet gemist, maar onze aanpak gaf ons niet de mogelijkheid de leiding te nemen. Dus dat is een duidelijke fout."

'Niet genoeg'

Windows Phone heeft tot nu toe qua marktaandeel nog geen hoge ogen gegooid. Momenteel worstelt het OS met BlackBerry om de derde plaats en heeft het als voordeel tegenover BlackBerry dat meerdere fabrikanten met diverse modellen komen. IDC verwacht dat Windows Phone in 2016 uitkomt op een marktaandeel van iets meer dan 11 procent en daarmee op de derde plaats eindigt.

Gates legt de schuld van de verkeerde koers overigens niet per se bij de huidige topman Steve Ballmer. “We zijn allebei erg kritisch op onszelf", aldus Gates. Hij noemt vervolgens alle producten die volgens hem goed zijn, zoals de Surface en de Xbox, maar stelt dat het niet genoeg is. “We zijn allebei niet tevreden dat de dingen die we doen genoeg zijn om een doorbraak te bereiken."

Het CBS-interview met Bill Gates.