Bill Gates is met de Bill & Melinda Gates Foundation al enige tijd bezig met verschillende projecten om sanitaire voorzieningen naar ontwikkelingslanden te brengen. Dat is niet simpelweg een kwestie van toiletten bouwen, want daarvoor ontbreekt de infrastructuur.

Veel wc's in deze landen zijn niet aangesloten op een rioleringssysteem en dat gebrek veroorzaakt gezondheidsproblemen. Een van de ideeën die daarom wordt ontwikkeld is een toilet dat faeces en urine standalone verwerkt in een elektrochemische reactor.

Beter dan effluent

Gates is nu op bezoek gegaan bij de makers van de Omniprocessor, een machine die uitwerpselen omzet in energie en drinkwater. Smurrie wordt ingevoerd en gedroogd, waarna de waterdamp wordt gescheiden van het rioolafval. Het droge materiaal wordt verbrand om stoom te produceren om energie op te wekken en de waterdamp van dat proces wordt gereinigd om drinkwater te maken.

In tegenstelling tot gezuiverd afvalwater (effluent) van een rioolzuiveringsinstallatie, bevat dit water helemaal geen ziektekiemen en ander ongewenst (biologisch) materiaal. Hieronder een filmpje van de kleine fabriek en het bezoek van Gates. De voormalige Microsoft-CEO drinkt zonder aarzeling het geproduceerde water op en constateert: "Het is water."