Dat denkt althans Microsoft-oprichter Bill Gates die tijdens zijn traditionele openingstoespraak op de Consumer Electronics Show (CES) zijn toekomstvisie ontvouwde. Gates sprak de bezoekers van CES voor het tiende achtereenvolgende jaar toe.

In zijn presentatie toonde Gates onder meer hoe het straks mogelijk zal zijn om een mobiele telefoon aan te sluiten op een tafel met flatscreen (in dit geval op het vliegveld). Informatie van de mobiele telefoon verscheen vervolgens op het scherm. Op die manier kon Gates vervolgens op de tafel informatie van zijn werk bereiken. Ook kreeg hij via het scherm een waarschuwing dat zijn vliegtuig op het punt van vertrekken stond.

Of mensen inderdaad over een paar jaar zullen kunnen genieten van de door Gates voorspelde digital lifestyle valt te bezien. "Het is misschien klaar voor Bill en zijn vrienden, maar niet voor de massa", schrijft Dan Farber op het weblog van ZDNet.

Urge

Consumenten kunnen wel op korte termijn gebruikmaken van de muziekdienst Urge van MTV. Popster Justin Timberlake klom op het podium bij Gates om in minder dan een minuut reclame te maken voor de dienst. MTV werkt samen met Microsoft om Urge toegankelijk te maken via Windows Media Player 11. Deze software verschijnt later dit jaar.

Tablet PC

Gates blijft ook geloven in de Tablet PC. Microsoft lanceerde de Tablet PC enkele jaren geleden op de CES, maar vooralsnog heeft het apparaat niet het destijds verwachte succes gebracht. Integendeel: afgezien van Gates lijkt niemand zich nog met de Tablet PC bezig te houden.

Microsoft doet volgens Gates forse investeringen om Tablet PC-mogelijkheden toe te voegen aan Vista, het nieuwe besturingssysteem dat later dit jaar op de markt komt.