Op een persconferentie in Nieuw-Zeeland predikte Gates zijn nieuwe religie: XML. De verschillende protocollen die nu voor mobiele diensten worden gebruikt zijn Gates een doorn in het oog. Hij heeft er echter wel begrip voor.

"Omdat de mobiele telefoonmarkt al met dataverzending bezig was voordat internet echt explodeerde, kwamen er standaarden die goed werken, maar wel afwijken van de internetstandaarden. In de wereld van WAP wordt informatie niet aangeboden met HTML, zoals in de pc-wereld", aldus Gates.

Volgens Gates is XML in staat om deze standaarden samen te voegen. Microsoft heeft inmiddels een aantal overeenkomsten met mobiele telefoonmakers gesloten om software voor mobiele apparaten te maken.

Wanneer Gates praat over XML, praat hij ook meteen over .NET, het nieuwe ontwikkelplatform van Microsoft.Volgens Gates is .NET het meest geschikte platform om software en applicaties te ontwikkelen die draaien op zowel pc's als mobiele apparaten.

"De draadloze en de internetspelers zullen samen nieuwe standaarden ontwikkelen. Dat er telefoons zijn die verschillende versies van WAP gebruiken maakt niet meer uit. Die verschillen moeten we omarmen. De Microsoft-strategie van unificatie zorgt ervoor dat je van alles het beste krijgt", zo belooft Gates.