De in 2006 vertrokken topman staat op het rooster van getuigen in een antitrustzaak die in 2004 is aangespannen door Novell. Dat bedrijf was ooit eigenaar van tekstverwerker WordPerfect. Volgens de aanklacht heeft Microsoft mid jaren negentig moedwillig misbruik gemaakt van zijn machtspositie door het eigen applicatiepakket Office voor te trekken via MS-DOS en Windows. Novell eist 1,2 miljard dollar schadevergoeding.

Office op Windows 95

Microsoft ontkent schuldig te zijn aan voortrekkerij. De getuigenis van Gates zal voor een groot deel draaien om een interne e-mail van zijn hand uit 1994. Daarin zet de toenmalige ceo de plannen voor Windows 95 en Office uiteen. Hij instrueert de eigen softwaredevelopers om te werken aan een hoge mate van integratie, die moeilijk te behalen zal zijn voor concurrenten als Notes en WordPerfect. Dit om Office een echt groot voordeel te geven, aldus Gates in de interne mail.

De aangeklaagde Windows-producent stelt dat dit geen instructie was om de concurrentie buiten te sluiten, maar om de eigen innovatie te bevorderen. In maart 2009 is hierover een verklaring van Gates ingediend bij de rechtbank, schrijft de Salt Lake City Tribune. De topman stelt daarin dat de genoemde integratie tussen Microsofts eigen producten geen hoofddoel was, maar slechts bijzaak. “Het besluit dat ik in die memo nam, gaat erover of dit een belangrijke kwestie is. En ik zeg nu dat dat niet zo is."

'Zondebok'

Advocaat Steve Aeschbacher van Microsoft beschuldigt Novell ervan dat het een zondebok zoekt. “De wet vereist niet van mensen dat ze hun producten ontwerpen naar de wens of eis van andere bedrijven. Je mag je eigen producten ontwerpen", zegt de jurist tegen een lokale krant in Salt Lake City, de voormalige thuisbasis van Novell. Dat softwarebedrijf is begin dit jaar overgenomen door Attachmate.