Forbes brengt elk jaar diverse ranglijsten uit, waaronder die van machtigste mensen van de wereld. Bill Gates wordt niet zozeer machtig genoemd vanwege zijn Microsoftverleden of zijn geschatte vermogen van 58 miljard dollar. Het gaat Forbes vooral om zijn invloed in de wereld via zijn Bill & Melinda Gates Foundation. Met die stichting heeft hij in het afgelopen jaar veertig van ’s werelds rijkste mensen overgehaald het grootste deel van hun vermogen te bestemmen voor goede doelen.

Steve Jobs staat nog wel op plaats nummer zeventien, nog voor de Franse president Sarkozy en Hillary Clinton. Jobs is daarmee wel de machtigste leider uit de technologische wereld. De zelfbenoemde technologische keizer Larry Ellison komt in de lijst niet voor en ook Steve Ballmer wordt niet als machtig gezien.

Waanzinnige creatieveling

Jobs, die een geschat vermogen heeft van iets meer dan 6 miljard dollar, wordt door Forbes een waanzinnige creatieveling genoemd die de miljardenindustrie om de zoveel jaar weet te veranderen. “De iPad wordt nu zelfs gezien als de verlosser en redder van de uitgeefindustrie”, zo schetst Forbes zijn invloed.

Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google delen plaats 22. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook neemt plaats 40 in. De voor ons onbekende Robin Li staat op plaats 46. Hij is de baas van het Chinese Baidu, de zoekmachine die in het Verre Oosten groter is dan Google. Julian Assange sluit de lijst van 68 machtigste personen ter wereld. De chef van WikiLeaks wordt een geniale provocateur genoemd. “Regeringen en bedrijven met vuile zaakjes moeten bang zijn, erg bang”, zegt Forbes.