In een toespraak op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zei de Microsoft-baas dat digitale technologie een revolutie gaat ontketenen. Van amusement tot informatie en veiligheid.

"Nog nooit zijn de vernieuwingen zo snel gegaan. Veel beloften die de afgelopen tien jaar zijn gedaan, over samensmelting van apparaten en digitale media, worden de komende jaren waarheid", aldus Gates. Die daaraan toevoegde dat, als het aan hem ligt, software van Microsoft dit alles mogelijk moet maken.

Handhelds

Voor de handheldmarkt heeft Redmond gewerkt aan een nieuwe versie van Windows CE, haar besturingssysteem voor handheldcomputers. De software gaat verder onder de naam PocketPC. Palmcomputers met het nieuwe systeem komen in de eerste helft van dit jaar op de markt.

Pocket PC bevat onder meer Microsoft eBook Reader. Deze software maakt gebruik van de Clear Type-technologie, waarmee het aangenamer is om tekst van een scherm te lezen. Microsoft gaat samen met boekverkoper Barnes & Noble het lezen van elektronische boeken promoten.

De PocketPC-software beschikt daarnaast over de Windows Media Player, waarmee digitale muziekbestanden zoals MP3 kunnen worden afgespeeld. Ook voor huidige versies van Windows CE komt ondersteuning voor de player, meldde Gates.

Naast PocketPC introduceerde Gates ook AutoPC, vanaf nu Windows CE Automotive Operating System geheten. Met deze software kan iemand in de auto tijdens het rijden zijn e-mail checken via een spraakgestuurde interface. De handen blijven op het stuur.

Huis van de toekomst

Gates heeft een duidelijk beeld over hoe een huis er in de toekomst uitziet. Bewoners kunnen muziek, video en andere informatie van het web plukken en dat op elk willekeurig apparaat in huis afspelen.

Wasmachines worden aan een netwerk gekoppeld en laten een bericht op TV zien als een verdieping hoger de was klaar is. De TV wordt verbonden met veiligheidscamera's die buiten het huis hangen. Gaat de deurbel, dan kan iemand met een druk op de afstandsbediening zien wie er voor de deur staat.

"Het huis zelf zal een computersysteem zijn", zei Gates op de CES, eraan toevoegend dat Plug and Play de lijm is die alle verschillende apparaten met elkaar verbindt. Een persoon in het publiek vond dat eerder een bedreiging dan een belofte.

Het nieuws op pauze

Samen met Philips en Thompson Multimedia gaat Microsofts WebTV set-top boxen bouwen om televisie kijken en internetten nader tot elkaar te brengen. De box zal beschikken over een harde schijf, zodat kijkers een live-uitzending even op pauze kunnen zetten, terugspoelen of bewaren.

Deze techniek wordt al gebruikt door onder meer TiVo (zie nieuws van 1 oktober 1999).