Softwaretycoon Gates staat in de jaarlijkse rangorde van het tijdschrift Forbes ook dit jaar bovenaan. Met 60 miljard dollar is Gates in een jaar tijd wel flink armer geworden. Vorig jaar schatte Forbes het vermogen van de Microsoft-topman nog op 90 miljard dollar.

De hete adem van Ellison blijft voelbaar voor Gates. Met 47 miljard dollar staat de Oracle-baas op een tweede plek. Vorig jaar stond Ellison nog op de dertigste plaats, toen bedroeg zijn waarde op papier 9,5 miljard dollar.

Het verschil tussen de nummers één en twee op de ranglijst is aanzienlijk kleiner geworden. In 1999 torende Gates met 90 miljard ver boven Warren Buffet, die met 36 miljard op nummer twee stond.

De rijkste man ter wereld zag zijn vermogen met eenderde afnemen wegens de scherpe daling van de waarde van het aandeel Microsoft. Vorig jaar piekte Microsoft op 120 dollar, vorige maand werd een dieptepunt van 60 dollar bereikt. Ellison daarentegen wordt steeds rijker. Oracle werd het afgelopen jaar 500 procent meer waard op de beurs.

Volgens persbureau AP is Ellison het afgelopen voorjaar – enkel gebaseerd op de aandelen in het eigen bedrijf - enkele malen meer waard geweest dan Gates. Maar doordat Gates zijn portfolio gespreid heeft blijft de medeoprichter van Microsoft 's werelds rijkste mens.