Gates staat alom bekend als één van de grootste weldoeners ter wereld. De miljardair doneert zijn grotendeels bij Microsoft verdiende geld voornamelijk via de Bill & Melinda Gates Foundation, de grootste particuliere stichting ter wereld, die zich inzet voor hulpverlening en armoedebestrijding. Dat geld komt ook van verkochte Microsoft-aandelen.

Ballmer nu grootste aandeelhouder

Daardoor slinkt zijn aandeelhouderschap in het bedrijf. Uit de laatste telling blijkt dat Gates door het verkopen van 4,6 miljoen aandelen op 30 april jongstleden nu 330,1 miljoen aandelen heeft, meldt CNet op basis van SEC-documenten. Dat zorgt ervoor dat die andere beroemde oud-CEO van het bedrijf, Steve Ballmer, met zijn 333 miljoen aandelen, nu de grootste aandeelhouder is.

Gates verkoopt jaarlijks zo'n 80 miljoen aandelen en doet dat al 12 jaar. Dit verloopt via een vooropgezet plan met de Foundation van hem en zijn vrouw. Mocht dit onveranderd doorgaan, verbleekt zijn rol bij Microsoft binnen vier jaar. In dat geval zal Gates medio 2018 geen direct eigendomsbelang meer hebben in het bedrijf, dat hij in 1975 mede oprichtte.

Ondanks alle donaties blijft Gates één van de rijkste personen op aarde. De filantroop heeft een fortuin dat wordt geschat op 76 miljard dollar, waarvan hij al heeft gezegd dat hij nog meer weg gaat geven.