De Mexicaanse miljardair en KPN-grootaandeelhouder Carlos Slim is niet langer de rijkste persoon op aarde. Het is niemand minder dan Bill Gates die opnieuw de koppositie heeft veroverd met zijn vermogen van een slordige 78,5 miljard dollar. De terugkeer van Gates blijkt uit Bloombergs Billionaires Index waarop de 300 rijkste aardbewoners prijken. De Microsoft-oprichter heeft de koppositie heroverd door hetzelfde te doen als vrijwel alle mensen op die lijst: nóg rijker worden.

Positieve koers

Dat dankt de voormalige softwaresultan grotendeels aan positieve aandelenkoersen. Gates bezit naast een nog altijd flink belang in Microsoft ook aandelen in onder meer Canadian National Railway en Ecolab, die allemaal zo’n 40 procent in waarde zijn gestegen. Daardoor voegde Gates nog eens 15,8 miljard dollar toe aan zijn fortuin en passeerde hij Carlos Slim, die wij vooral kennen van zijn verwoede pogingen om KPN te kopen.

Een klein kwart van Gates’ fortuin zit in Microsoft. De filantroop doneerde nog eens 28 miljard dollar aan de Bill & Melinda Gates Foundation, de grootste particuliere stichting ter wereld, die zich inzet voor hulpverlening en armoedebestrijding.

Zuck stijgt hard

Wanneer het alleen om de techsector gaat, verdient Facebooks Mark Zuckerberg een speciale vermelding. Hij is de snelste techverdiener in de lijst, door het toevoegen van nog eens 12,4 miljard dollar aan zijn bankrekening. Want ook de Facebook-aandelen zijn de afgelopen tijd in waarde verdubbeld.