Voordat hij zijn dagelijkse werk bij Microsoft achter zich liet, had Gates al laten weten dat hij bezig was met het opzetten van een nieuw kantoor in Kirkland. Het was toen echter niet duidelijk dat het om een geheel nieuw bedrijf zou gaan. Wel gaf hij aan dat hij graag steun wilde blijven bieden aan ideeën en technologieën die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan 'het veranderen van de toekomst'.

Betekenis onduidelijk

Die steun zou wel eens kunnen komen in de vorm van een nieuw bedrijf, meldt TechFlash. Oorspronkelijk noemde Gates zijn nieuwste kindje, dat in maart van dit jaar het licht zag, Carillon Holdings. Tien dagen na zijn vertrek bij Microsoft, waar hij overigens nog steeds chairman is, veranderde hij de naam officieel in bgC3.

Waar die naam precies voor staat is nog niet duidelijk. Op internet wordt al druk gespeculeerd en de simpelste uitleg zou zijn dat het staat voor Bill Gates Company 3, duidend op het derde bedrijf naast Microsoft en the Bill & Melinda Gates Foundation.

Volgens een insider is dat echter niet waar de naam voor staat. De letters BG zouden wel voor Bill Gates staan, maar de C zou staan voor catalyst. De letter drie duidt volgens de bron op het feit dat dit bedrijf een derde plek heeft, naast Microsoft en the Bill & Melinda Gates Foundation.

Beter coördineren

Dit is dan ook ongeveer wat kan worden afgeleid uit officiële documenten, naar aanleiding van de oprichting van het bedrijf. bgC3 wordt omschreven als een denktank. Het zou gaan om een vehikel bedoeld om het werk en de liefdadigheidsinitiatieven van Gates beter in banen te kunnen leiden.

Daarnaast heeft het bedrijf tot doel om ideeën en projecten te ontwikkelen die vervolgens kunnen worden doorgestuurd naar Microsoft, the Bill & Melinda Gates Foundation of andere bedrijven.

Grootschalige denktank?

Gates legde de bedrijfsnaam direct vast als handelsmerk en moest daar uiteraard een beschrijving bij opgeven. Deze luidt: "Een denktank op het gebied van wetenschappelijke en technologische services, industriële analyse en research en ontwerp en ontwikkeling van computer hardware en software."

Of Gates het bedrijf in een bescheiden vorm gaat runnen (eerder gaf hij aan dat zijn nieuwe kanoor maximaal 60 mensen kan huisvesten) of dat hij mikt op een wereldwijde denktank is niet bekend. Feit is echter dat Gates erom bekend staat dat hij zichzelf graag omringt met slimme mensen met revolutionaire ideeën. Zo steunt hij een project van Nathan Myhrvold, dat moet leiden tot een alternatieve kernreactor die schone energie produceert zonder afval.

In de documenten die zijn opgedoken rond de oprichting van bgC3 duiken veel namen op van zakenpartners van Gates, maar zijn eigen naam wordt officieel nergens genoemd.