Dat heeft Microsoft donderdagavond laat, na sluiting van de beurs in New York, bekendgemaakt.

Gates bekleedt de functie van CEO, president-directeur, sinds de oprichting van Microsoft 25 jaar geleden. Ballmer, een goede vriend van de 44-jarige Gates, is al jaren tweede man bij het softwarebedrijf. De afgelopen anderhalf jaar nam Ballmer al steeds meer de dagelijkse leiding over van Gates.

Na jarenlang de touwtjes bij Microsoft in handen te hebben gehad zegt Gates zich meer te willen richten op 'de volgende generatie Windows internet platforms en diensten'. De medeoprichter van Microsoft blijft nauw verbonden aan het bedrijf, als bestuursvoorzitter en als Chief Software Architect, een nieuw bedachte titel.

Microsoft maakt roerige tijden door. Donderdag werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie in de lopende antitrustzaak een opsplitsing van het softwareconcern nastreeft. Daarnaast wacht Microsoft hevige concurrentie op internetgebied van de pasgevormde moloch AOL Time Warner. Het overwinnen van deze problemen laat Gates dus over aan Ballmer.

"Het doet me veel plezier aan te kondigen dat Steve Ballmer – al lange tijd mijn partner in het opbouwen van Microsoft en een fantastisch zakenman - benoemd wordt tot CEO", aldus Gates in een persverklaring. "Ik keer terug naar waar ik het meest van houd: het werken aan de technologie van morgen."

Gates benadrukt in de verklaring dat de promotie van Ballmer - en zijn stap opzij - een eigen initiatief is. "Dit is mijn beslissing, een beslissing waarover ik enige tijd heb overlegd met Steve en de raad van bestuur."

Ballmer is met onmiddellijke ingang CEO. Op 27 januari treedt de nieuwe president-directeur ook toe tot de raad van bestuur van Microsoft.

Zie ook:

'Vertrek Gates in de lijn der verwachting' (14 januari 2000)