Samen met hardware-partners wil Microsoft werken aan muziekapparaten die de iPod kunnen verslaan, zo heeft Gates verklaard. "Ik denk niet dat wat nu op de markt is, het definitieve antwoord is", aldus de oprichter van Microsoft tijdens een toespraak tot studenten.

Microsoft is volgens Gates in gesprek met hardware-bedrijven over de productie van mediapelers die goedkoper en beter moeten zijn. Gates meent onder meer dat de verwerking van foto's en video beter kan.

De Microsoft-topman erkent wel dat de iPod een schot in de roos was voor Apple. Hij prees tijdens zijn toespraak de iTunes Music Store, zo meldt persbureau Reuters.

Eind januari meldde BusinessWeek al dat Microsoft plannen zou hebben om een eigen 'iPod-killer' op de markt te brengen. Microsoft zou al een team hebben geformeerd die alle kansen van de eigen muziekspeler in kaart moet brengen. Microsoft heeft deze plannen echter nooit formeel bevestigd. Ook tijdens zijn toespraak van vrijdag ging Gates niet in op mogelijke plannen voor een eigen speler. In plaats daarvan benadrukte hij de samenwerking met andere partijen.