Met de landinstellingen op China leveren zoektochten naar Dalai Lama of Bo Xilai ook buiten China gefilterde, compleet andere informatie op dan wanneer er gezocht wordt in bijvoorbeeld een Nederlandse Bing. Dat Microsoft zijn zoekmachine in opdracht van de Chinese autoriteiten in China censureert, net als Google, is al langer bekend, maar dat het dat ook voor Chinese gebruikers buiten China doet was een schokkende ontdekking voor de kritische website GreatFire.

Microsoft ontkent censuur

GreatFire vroeg aan Microsoft om een verklaring en na in eerste instantie "geen commentaar", kreeg het later een uitgebreide ontkenning: "Bing houdt zich niet aan de Chinese juridische eisen buiten China. Door een fout in ons systeem werd er een incorrect verwijderingsbericht getoond voor sommige zoekopdrachten, maar de resultaten zelf waren buiten China onaangetast."

Maar dat er meer aan de hand is blijkt bijvoorbeeld uit een zoekopdracht naar FreeGate, een tool om de Chinese firewall te omzeilen. Die levert namelijk alleen een mededeling van Bing op dat het in opdracht van de Chinese wetgeving en richtlijnen de zoekresultaten heeft verwijderd. Zelfs als de taal op Nederlands wordt gezet blijft deze censuur aanwezig. Alleen wanneer in de instellingen van Bing het land wordt veranderd en je daarmee de aan Chinezen aangepaste Bing-site verruilt voor een niet-Chinese, wordt de censuur weer opgeheven.

Dezelfde zoekopdracht in de Chinese Google levert complete zoekresultaten op.

Aparte Bing voor Chinezen

Microsoft heeft een afwijkende Bing-versie voor China. Niet alleen de taal is aangepast, maar Bing linkt ook direct naar enkele in China populaire websites. Tevens worden in China trending zoektermen als eerste getoond. Veel Chinezen buiten China zullen dus gebruik maken van de Chinese Bing. Cookies zorgen ervoor dat elke keer dat iemand naar bing.com gaat de gecensureerde Chinese Bing wordt voorgeschoteld.

Vergelijking tussen Bing en Google. Gezocht is op Freegate in het Chinees. Beide zoekmachines zijn op de landinstelling van China gezet, en die van Bing voor de duidelijkheid ook op de Nederlandse taal.