Google is nog altijd wel de standaardzoekmachine in Safari. Er deden al enige tijd geruchten de ronde dat Microsoft onderhandelt met Apple om Bing niet alleen toe te voegen op de iPhone, maar te promoten tot default search engine. Dat laatste is dus niet gebeurd.

Al maanden gesprekken

Het Amerikaanse blad Business Week deed in januari op basis van anonieme meldingen al melding van deze onderhandelingen. Recentere geruchten maakten gewag van gesprekken voor Bing als 'prominente optie', naast Google en Yahoo. Ondanks de verzuurde relatie tussen Apple en Google zou vervanging van de standaardzoekmachine niet aan de orde zijn.

Safari op de iPhone biedt al sinds het debuut in 2007 Google aan als primaire zoekmachine. Daarnaast kunnen gebruikers ook kiezen voor Yahoo. Handmatig andere zoekmachines toevoegen aan het ingebouwde zoekveld is niet mogelijk. Surfen naar de site van een zoek-concurrent kan natuurlijk wel.

Mobiele groeimarkt

Er is Microsoft veel aan gelegen om met Bing terrein te veroveren op marktleider Google. Er gaat immers veel geld om in de grote markt van online-advertenties, waarbij de mobiele markt een nieuwe groeimarkt is. Apple komt daarvoor met een eigen mobiel-advertentiesysteem; iAd. Microsoft heeft voor Bing al een alliantie gesloten met Yahoo, die de eigen zoektechnologie laat vallen en voortaan Bing gebruikt.

Verder gaat Microsoft zijn zoekmachine ook promoten met zijn aankomende nieuwe smartphonebesturingssysteem. Dat Windows Phone 7 moet het langverwachte antwoord op de iPhone zijn en eind dit jaar uitkomen. Phone 7 heeft dan niet alleen de eigen zoekmachine Bing als default, maar Microsoft verplicht toestelfabrikanten ook om een fysieke Bing-knop toe te voegen aan smartphones die het besturingssysteem draaien.