Het bèta-label is al komen te vervallen voor de Britse websurfer, en lang geleden al voor thuismarkt in de Verenigde Staten. Wanneer Nederland alle features van Microsofts 'decision engine' krijgt, is nog niet bekend. Derk Wagelaar, in Nederland verantwoordelijk voor de marketing van Bing vertelt dat er nog geen datum is bepaald.

"De uitrol in de rest van Europa hangt af van de snelheid van de voortgang die geboekt wordt in landen waar Bing uit bèta is." Groot-Brittannië bevindt zich nu onder de landen waar dat het geval is. Afgelopen zomer waren er al berichten dat de Britten op korte termijn het volledige Bing zouden krijgen, inclusief functies als lokale content waaronder reisinformatie, kaarten en nieuws.

Krantendeals

Voor dat laatste voert Microsoft gesprekken met uitgevers, meldt ict-blog TechChrunch. De Amerikaanse softwareproducent heeft een geheime bijeenkomst gehouden met Europese uitgevers van met name kranten. Doel is een samenwerking voor content, waarbij Bing rekening houdt met de wensen van de uitgevers. Die zijn niet altijd blij met indexering door zoekmachines, laat staan door presentatie met samenvatting zoals Google News dat biedt.

Wagelaar van Microsoft Nederland houdt zich op de vlakte: "We kunnen niet bevestigen dat wij praten met uitgevers." Het is dus niet bekend of er op Nederlands niveau met uitgevers wordt gepraat. Volgens TechCrunch zijn er in ieder geval gesprekken gevoerd met the Financial Times, News International, Associated Newspapers, het Duitse Axel Springer en met uitgevers uit Polen en Italië.

Contentafscherming

Hierbij zou er ook sprake zijn van steun voor ACAP, een door uitgevers geprefereerd protocol om zoekmachines aan banden te leggen. Het twee jaar oude Automated Content Access Protocol geeft uitgevers de mogelijkheid tijdslimieten te stellen aan hun content voor crawlers en spiders van bijvoorbeeld Google. Een groep Europese uitgevers streeft er ook naar om ACAP verplicht te laten stellen.

Microsoft heeft zich ruim een jaar geleden al uitgesproken vóór ACAP, mede om Google te dwarsbomen. Google News parasiteert namelijk op online nieuwsmedia, stelde een topman van Microsoft op een Britse bijeenkomst van uitgevers. TechCrunch meldt dat de Bing-aanbieder nu 100.000 Britse ponden ter beschikking stelt voor verdere ontwikkeling van ACAP. Navraag door Webwereld bij Microsoft Nederland hierover levert geen antwoord op.