Haal de popcorn maar tevoorschijn: een verse rechtszaak over de legaliteit van embedden van content. Getty sleept Microsoft voor de rechter, want die introduceerde recentelijk een Bing-embedtool voor plaatjes. Daarmee kunnen sitebeheerders een diavoorstelling op hun eigen site weergeven, de foto's komen van Bing Images. Een "'gigantische inbreuk" vindt Getty, meldt Reuters.

Bing zuigt eerst alle plaatjes van het web en laat gebruikers ze vervolgens opnieuw tonen op hun eigen site, zonder enige bronvermelding. Het fotobureau spreekt er schande van. Opmerkelijk: Getty kwam onlangs met een eigen embedtool voor zijn catalogus, juist om piraterij tegen te gaan.

Embedden juridisch omstreden

Om het embedden van content is juridisch veel te doen. In Nederland eiste BUMA/Stemra en Sena geld van radioportals voor het embedden van radiostreams, na een gewonnen rechtszaak. Maar een recent Europees arrest maakt hier een eind aan. Het EU-Hof concludeerde dat het linken naar en embedden van (ook een vorm van linken) content geen inbreuk is op het auteursrecht omdat de content immers al elders is gepubliceerd. Er is dus door linken en embedden geen sprake van een 'nieuw publiek' en dus geen openbaarmaking.

Voorbeeld van de Bing embedtool, die toont nu plaatjes op de zoekterm "Getty stock images":
fixed