Schotland maakt zich al tijden druk over zijn status als onderdeel van Groot-Brittannie en wil graag onafhankelijk worden, althans een groot deel van de Schotse politiek wil dat. Nu zijn daar nogal wat haken en ogen aan, maar voor de keuze van een nationale munt is een verrassende suggestie gedaan door een directeur van de Australische centrale bank: neem Bitcoin!

Schotland heeft ervaring in munteenheden

"Ik hoor dat er een verkiezing is in Schotland over enkele maanden", zei de banktopman tijdens een conferentie in Londen, waarbij hij refereerde aan het referendum over Schotlands onafhankelijkheid in september. "Daar hebben ze ervaring in het voeren van een dubbele munteenheid in vorige eeuwen. Laten ze experimenteren met Bitcoin en zien hoe dat gaat. Een mooi en natuurlijk experiment over de toekomst van geld", citeert The Guardian de Australische bankman Guy Debelle.

De opmerkingen van Debelle waren naar aanleiding van een eerdere publicatie van de neoliberale denktank Institute of Economic Affairs waarin Groot-Brittannie werd opgeroepen af te stappen van de Britse pond en te kiezen voor Bitcoin. Maar wellicht gaat Schotland er nu mee vandoor: de Scotcoin?