Bitcoin-Central is de eerste uitwisseldienst van de digitale munt die een IBAN heeft en heeft daarmee in Europa een officiële status van bank, zoals de online betaaldienst PayPal. Met de status is het voor de dienst eenvoudiger om transacties uit te voeren met andere banken.

Salaris in Bitcoin

Een van de voordelen is volgens Bitcoin-Exchange dat gebruikers nu onder een Franse bankgarantie vallen, zodat bedragen tot 100.000 euro zijn verzekerd. Europese gebruikers kunnen een rekening openen en voortaan bijvoorbeeld het salaris bij Bitcoin-Central storten dat daar vervolgens wordt omgezet in de digitale munteenheid.

De bekende Bitcoin-handelaar Mt. Gox ondervond vorig jaar problemen in Frankrijk toen de Franse centrale bank transacties stillegde omdat alleen erkende betalingsproviders (psp's) financiële transacties mogen uitvoeren in Europa. Dit was voor Bitcoin-Central een teken dat de wisseldienst het anders moest aanpakken.

Bitcoin-belastingen

De overeenkomst met Franse financiële dienstverleners is niet zonder controverse, zo blijkt uit reacties op het forum bitcointalk.org waar het nieuws werd bekendgemaakt. Critici zijn bang dat het genieten van financiële verzekering de deur opent voor belastingen op handel via de Bitcoin-betalingsprovider. Anderen zien het binden van Bitcoin aan een regulier banksysteem juist als een noodzakelijke evolutie voor de munt.

De digitale munteenheid zelf blijft hoe dan ook buiten deze ontwikkeling. Eventuele regelgeving geldt alleen voor de betalingsprovider. Bitcoin zelf blijft decentraal, ongereguleerd en een vrije munteenheid.