De Bitcoin Foundation gaat de teugels van de munteenheid iets strakker aantrekken. Maar zoals het de open digitale munteenheid betaamt, blijven alle maatregelen vrijblijvend. Om de reputatie van het merk te versterken, moet er onder meer een opt-in keurmerk komen voor bedrijven die handelen met Bitcoins.

Certificeringssysteem

De stichting stelt een aantal doelen voor 2013, waaronder het opzetten van een certificeringssysteem voor bedrijven die Bitcoins verhandelen. Inbraken bij Bitcoinbeurzen als BitFloor en Mt. Gox doen de reputatie van het merk geen goed. Een best practices-standaard kan de goede naam van Bitcoin helpen.

“Er is veel liefde in Bitcoin-land, maar ook veel om je zorgen over te maken", schrijft voorzitter Peter Vessens in een open brief naar de Bitcoin-community. “Er zijn botnetbeheerders, hackers en fraudeurs die in onze omgeving rondspelen." De stichting wil de incidenten die indirect de naam van de munteenheid besmeuren beter bestrijden.

Protocol verbeteren

De Bitcoin Foundation is opgericht door een groep belangrijke leden van de Bitcoin-community, zoals een van de ontwerpers van de munteenheid en de CEO van Bitcoinbeurs Mt. Gox. Bitcoin heeft volgens de oprichters van de Bitcoin Foundation meer sturing nodig. De munteenheid moet meer worden gestandaardiseerd, de handel erin moet veiliger worden en kan wel een positieve reputatieboost krijgen.

Bitcoin is succesvol juist vanwege zijn cryptografische veiligheid, zo stelt de stichting op de website. De aangemaakte hashes kunnen niet worden gekopieerd of dubbel worden uitgegeven. “Om Bitcoin waardevol te houden voor zowel de huidige handelaren als toekomstige gebruikers, moeten we het protocol goed houden, verbeteren en juridisch beschermen."