De uitbarsting komt van Olivier Janssens, een Belgische investeerder en succesvol Bitcoin-miljonair. Vorige maand werd hij gekozen tot bestuurslid van de Bitcoin Foundation, dat de ontwikkeling van de virtuele munteenheid stimuleert. Nu luidt hij de noodklok, waarbij hij geen spaan heel laat van de non-profitorganisatie.

"De Foundation heeft bijna geen geld over en heeft zojuist 90 procent van zijn mensen ontslagen. Sommige blijven aan als vrijwilliger", schrijft een furieuze Janssens in een blogpost.

Twee andere bestuursleden ontkennen het faillissement. Patrick Murck en Gavin Adresen erkennen wel dat er een "herstructurering" nodig is, maar wuiven de uitspraken van een bankroet weg. "De Foundation is niet failliet, maar het bestuur moet beslissen of het verantwoord is om of met een veel kleinere organisatie door te gaan, of om het bestuur te ontbinden", reageert Adresen.

Bestuur moet opstappen

Maar volgens Janssens is het voorbij na "twee jaar van belachelijke uitgaven en slecht doordachte beslissingen." Volgens hem haat het huidige bestuur transparantie, omdat iedereen dan had gezien dat de kas leeg is. Hij roept op tot het opstappen het gehele huidige bestuur.

De Bitcoin Foundation, actief sinds 2012, kent een roerig verleden. Tot zijn oprichters horen Charlie Shrem en Mark Karpeles. Shrem bekende betrokkenheid bij de illegale marktplaats Silk Road en zit twee jaar vast, terwijl Karpeles als baas verantwoordelijk was voor de gezonken Bitcoinbeurs Mt. Gox, waarbij veel mensen veel geld verloren. In mei 2014 verlieten veel gefrustreerde leden de Bitcoin Foundation vanwege de koers en gedoe rondom bestuursverkiezingen.