Om de aanhoudende problemen op Bitcoin-bank Mt. Gox het hoofd te bieden, beperkt Mt. Gox op drukke momenten het aantal transacties dat kan worden uitgevoerd. De engine die wordt gebruikt voor het behandelen van transacties zal automatisch de handel beperken als hij onder druk komt te staan, laat een woordvoerder van de bank aan Webwerelds zustersite Computerworld weten.

Nieuwe DDoS

Gisteravond liet Mt. Gox via Twitter en Facebook weten opnieuw te zijn getroffen door een zware DDoS-aanval. Gebruikers speculeerden dat het om een aanval op de applicatielaag moest zijn, omdat anti-DDoS-diensten een aanval op de transportlaag moeten kunnen weerstaan. Mt. Gox bevestigde dit later, maar komt naar eigen zeggen nog met een uitgebreide uitleg.

Mt. Gox ligt al enkele weken onder vuur van onverlaten die DDoS-aanvallen op de Bitcoin-beurs uitvoeren en dat heeft gevolgen voor de koers. Eerder deze maand crashte de koers overigens niet onder een DDoS-aanval, maar toen vertraagden de transacties omdat er veel legitieme tegelijk werden uitgevoerd en daar waren de servers niet op berekend.

Op de Facebook-pagina van Mt. Gox wordt heftig gediscussieerd over de steeds terugkerende downtime van Mt. Gox en de maatregelen die worden genomen. Omdat de Bitcoin-bank het merendeel van de BTC-transacties verricht, zorgen problemen bij de servers van de uitwisselingdienst voor pieken en dalen in de koers van de digitale munt.

Meer Bitcoin-banken

Het vertrouwen in de munt is door de positie van Mt. Gox voor een flink deel verbonden aan het vertrouwen dat klanten hebben in de uitwisseldienst. Meerdere klanten opperen op de Facebook-pagina van de bank dan ook dat er meer diensten nodig zijn, omdat Mt. Gox zo’n 80 procent van alle wisseltransacties uitvoert. Andere klanten zijn boos omdat Mt. Gox bezig zou zijn met verkapte marktregulatie door de transacties te knijpen.

De vertraagde transacties kunnen worden misbruikt door handelaren die gebruik willen maken van een koersdip of –piek. Vermoedt wordt dat cybercriminelen de dienst aanvallen op bepaalde momenten om te kunnen sjoemelen met de koers om deze in hun voordeel uit te laten vallen. Er zouden daarom meer grote banken moeten zijn om het marktaandeel van Mt. Gox te breken.

Vorige week sloot nog een Bitcoin-bank de deuren. BitFloor werd vorig jaar beroofd van het grootste deel van zijn Bitcoins nadat een dief er vandoor ging met een onversleutelde back-up. De bank lijkt dit verlies niet te boven zijn gekomen, hoewel de eigenaars zwijgen over de exacte toedracht van de sluiting en verwijzen naar omstandigheden buiten hun controle als oorzaak van de sluiting.