De software die wordt gebruikt om de virtuele valuta te ‘ontginnen’ gaat namelijk over op grotere Bitcoin-blokken. Die worden gegenereerd door de nieuwe versie 0.8 van de clientsoftware. De vorige versie (0.7.1) daarvan kan die grotere blokken niet aan.

De upgrade is in maart al uitgekomen en heeft toen direct geleid tot grote problemen. Zowel het delven van Bitcoins als de handel erin is compleet stilgevallen en de wisselkoers is gekelderd.

Fix verloopt vannacht

Er is toen snel een fix doorgevoerd waardoor de nieuwere software kleinere Bitcoin-blocks aanmaakt die de oudere clients ook aankunnen. Dit is echter een tijdelijke maatregel, die vannacht om 02:00 uur Nederlandse tijd verloopt. Dan gaan de clients die op versie 0.8 zitten alsnog de nieuwe, grotere Bitcoin-blocks aanmaken.

De oudere clients accepteren die blokken niet waardoor er volgens Bitcoin-miner Neil Fincham "een harde fork (vertakking) ontstaat van de gecentraliseerde blockchain". Technisch gezien is een blockchain de door Bitcoin-nodes gedeelde database die in wezen alle transacties in zich draagt. Elk block bevat een hash van het voorgaande block en bouwt daar dus op voort.

Via: The Mineforman.

Fincham, van het blog MineForeman.com, voorspelt dat de impact hiervan wel meevalt. Dit in tegenstelling tot de vorige keer dat de fork werd doorgevoerd. Volgens hem zijn de meeste Bitcoin-miners nu wel overgestapt op de nieuwe clientversie. Toch is het belangrijk dat iedereen upgradet, om problemen te voorkomen.

Het Bitcoin Project raadt ook upgraden aan, maar biedt daarnaast enkele alternatieven. Zo wordt er nu gewerkt aan het updaten van de oudere clientsoftware. Deze backports zijn bijna af en bevatten zowel compatibiliteit met de wijziging die vannacht van kracht wordt als ook fixes voor bekende kwetsbaarheden en bugs. Een andere optie, naast upgraden of het installeren van een backport release, is het handmatig aanmaken van een configuratiebestand.

Crash door handelsexplosie

Bitcoin blijkt flink gevoelig voor extreme wisselingen. Dit omvat niet alleen de delving ervan en de handel erin, maar ook externe factoren. Begin vorige maand nog is de Bitcoin-wisselkoers ingestort, door wat aanvankelijk een DDoS-aanval op Bitcoin-exchanges leek. Het bleek echter dat de verschillende wisselmarkten de steeds grotere handelsvolumes niet aankonden.

“Gisteravond waren we niet het doelwit van een DDoS-aanval maar slachtoffer van ons eigen succes", verklaarde de grootste Bitcoin-exchange Mt.Gox. Het aantal nieuwe accounts en het volume groeide het handelsplatform boven het hoofd wat de handel hinderde. Die vertraging van de transacties leidde tot paniek, wat weer voor meer handel zorgde en waardoor de trading engine uiteindelijk helemaal onderuit ging.

Update:

Verduidelijkt dat Fincham spreekt van een "gecentraliseerde" blockchain en toegevoegd dat upgraden van de client niet de enige optie is voor Bitcoin-miners. Met dank aan Webwereld-lezers.