Er is een beperkt aantal Bitcoins (BTC) dat in omloop kan zijn en om die reden is het systeem voor het 'delven' van de virtuele munt zo gebouwd dat de beloning hiervoor stapsgewijs afneemt. Mensen die vroeg instappen kunnen zo meer eenheden van de virtuele valuta in hun bezit krijgen. Deze week wordt de eerste mijlpaal van 210.000 BTC bereikt en wordt de beloning verkleind.

Hashes berekenen te duur

De limiet op het aantal Bitcoins dat in omloop kan zijn, is 21 miljoen BTC. Wanneer die grens uiteindelijk bereikt wordt, kunnen gebruikers handelen in de digitale munten, maar die niet meer zelf aanmaken. Bij elke 210.000 Bitcoins wordt daarom de beloning voor het berekenen van Bitcoin-hashes gehalveerd.

Wie vandaag en morgen nog een hash berekent, krijgt daarvoor als beloning 50 BTC. Deze opbrengst halveert naar verwachting overmorgen. Gedurende de komende cyclus krijgen 'Bitcoin-mijnwerkers' nog 25 BTC per blok. Deze cyclus duurt naar verwachting ongeveer 4 jaar. Daarna halveert de beloning weer.

Minder aantrekkelijk

Als gevolg van de beloningsverkleining is het voor sommige delvers straks niet meer aantrekkelijk om rekenkracht in te zetten om Bitcoin-hashes te berekenen. De kosten voor bijvoorbeeld het stroomgebruik van de gebruikte computers kunnen hoger uitvallen dan wat het delven met de huidige koers van de BTC oplevert, zo meldt MineForeman.com.