De reclame die is ingebed in populaire gratis Android-applicaties heeft steeds meer gevolgen voor het functioneren van het toestel. De agressieve advertenties vragen meer van het geheugen en de processor waardoor de prestaties van het toestel achteruit gaan. Securityleverancier Bitdefender trekt aan de bel.

Agressieve Adware is onherkenbaar

“Het huidige beleid van Android omvat geen details omtrent adware en de wegen die het mag bewandelen. Dat maakt het voor gebruikers steeds moeilijker om agressieve adware te herkennen voordat zij de applicatie hebben geïnstalleerd op hun smartphone" , meldt beveiligingsonderzoeker Catalin Cosoi tegenover IDG New Service.

Volgens het bedrijf is er een trend zichtbaar en maakt agressieve adware de overstap van desktops en laptops naar mobiel. Cosoi : “Wij zien in onze laatste bevindingen dat hetzelfde scenario dat we eerder op desktops en laptops zagen, zich nu afspeelt op het mobiele vlak." Op den duur kan deze adware weer tot malware leiden.

Bombardement aan reclame

Treffende voorbeelden zijn de Android-apps Network Signal Booster en Ant Smasher, een spelletje waarvan de Nederlandse versie al 10 miljoen keer is gedownload uit Googles applicatiewinkel.

Gebruikers die deze apps vanaf externe websites downloaden moet oppassen. Een bombardement aan advertenties en berichten volgt in eenzelfde stijl die eerder op pc's te zien was.

Het gevaar dat gebruikers lopen met het downloaden via andere bronnen dan Google Play is al langer bekend. Bitdefender waarschuwt nu voor een nieuwe trend. Het securitybedrijf wijst daarbij op een andere app uit Google Play, Galaxy S3 Go Launcher Ex. Deze applicatie ,die door een half miljoen gebruikers is geïnstalleerd, verandert volgens het beveiligingsbedrijf zonder toestemming default-instellingen in de zoekmachine.

25 miljard downloads

Onderwijl heeft Google bekend gemaakt dat het 25 miljard apps heeft verkocht in Google Play, waarin inmiddels 675.000 apps en games zijn te vinden. Om het passeren van deze grens te vieren komt het bedrijf de komende vijf dagen met kortingen op populaire applicaties.