De maker, Bram Cohen, heeft deze week een torrent- zoekmachine aan zijn site toegevoegd. Hij bindt daarmee de kat op het spek, zeker nu de Motion Picture Association of America (MPAA) schuimbekkend Bittorrent verwijt de illegale verspreiding van Star Wars Episode III te stimuleren.

Eenderde van al het dataverkeer op internet verloopt via het Bittorrent-netwerk. Het meerendeel daarvan zijn illegale kopies van speelfilms, games, software, tv-series en complete muziekoeuvres. Zulke bestanden downloaden is via Bittorrent technisch gezien per definitie strafbaar: je kunt namelijk niet downloaden zonder te uploaden en uploaden is in alle gevallen verboden.

De doorbraak van Bittorrent kwam een jaar geleden toen de documentaire Fahrenheit 9/11 op het netwerk belandde. Michael Moore vond het prima. Hollywood denkt daar duidelijk anders over. Toen vorige week bleek dat de laatste Star Wars film ettelijk uren na de wereldpremiere via nieuwsgroepen zijn weg had gevonden naar het Bittorrent netwerk, kwam de FBI gelijk in actie en werd een grote torrentsite uit de lucht gehaald.

Voor Cohen is het toevoegen van een zoekmachine begrijpelijk. Bittorrent is een geweldig p2p-programma maar de meeste mensen, die Kazaa gewend zijn, snappen niet hoe en waar ze torrents kunnen vinden. Er zijn wel sites die torrents indexeren, trackers genaamd, maar die verdwijnen meestal na verloop van tijd weer, dikwijls onder juridische druk. Het netwerk is ongrijpbaar, sites echter kunnen worden aangeklaagd. Dat geldt nu ook voor Cohen. Hij geeft de MPAA een stok om mee te slaan.

Cohen verdedigt Bittorrent consequent met het argument dat het programma en het netwerk onschuldig zijn. Er kunnen immers ook legale bestanden mee gedownload worden. De filesharing technologie an sich overtreedt geen enkele wet. Sterker, zijn motivatie is dat Bittorrent de vrijheid van meningsuiting bevorderd, omdat nu ook kleine partijen en individuen in staat zijn grote bestanden te verspreiden zonder bedolven te raken onder hoge bandbreedtekosten.

Een valide argument en een nobel streven maar daar heeft Hollywood geen boodschap aan. Voor Napster gold ook dat de technologie in principe neutraal is, maar heeft de juridische strijd tegen de muziekindustrie verloren. De achillespees van Napster was de centrale server. De zoekmachine kan de achillespees zijn voor Cohen. Ondanks het feit dat zijn redenering in tact blijft. Zijn zoekmachine zoekt ook legale torrents. Hij kan er niks aan doen dat de meeste bestanden die tussen de treffers staan, illegaal zijn. De bestanden staan bovendien niet op zijn server. Als Cohen zijn zoekmachine moet staken, dan zou Google zijn deuren ook moeten sluiten. En dat zie ik niet zo snel gebeuren.