De nieuwe service, BitTorrent Delivery Network Accelerator (DNA) geheten, biedt derde partijen de mogelijkheid om op goedkope en efficiënte wijze live, 'tv-kwaliteit' video te streamen met gebruik van het BitTorrent protocol. Het heeft ook meteen z'n eerste grote klant: videosite Brightcove. Dat maakte BitTorrent Inc. bekend in een persbericht.

Bram Cohen, oprichter van het bedrijf BitTorrent en uitvinder van het gelijknamige protocol om efficiënt bestanden te delen, is het braafste jongetje van de klas geworden. Alhoewel Bittorent berucht is geworden als populaire methode om veelal auteursrechtelijk beschermde bestanden uit te wisselen, is Cohen en z'n bedrijf helemaal 'clean'.

Afgelopen februari opende BitTorrent al een legitieme downloadshop voor films en tv-shows, na overeenkomsten met studio's als Warner, Paramount en 20th Century Fox. Nu komt daar dus een content streaming service bij.

De zoveelste concurrent

Het Nederlandse Tribler is al jaren bezig met het ontwikkelen van vernuftige peer-2-peer streaming technologie. Is BitTorrent DNA een bedreiging voor het Delftse Tribler? Jacco Taal, werkzaam bij Tribler, vindt de nieuwe move van BitTorrent 'interessant': "Nu worden ze meer en meer concurrent van ons. Een indicatie dat p2p streaming volwassen begint te worden."

Een van de vele, want internet-tv en p2p streaming zijn al een tijd 'hot as hell'. Met de video-explosie aangejaagd door YouTube zoeken talloze partijen naar alternatieve en vooral efficiëntere methoden en technieken om de gewilde video content, al dan niet live of streaming, naar de computer en de tv te brengen. Denk aan Joost, Azureus/Vuze, Babelgum, Zattoo, en Octoshape.

De Delftse ingenieur Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica benadrukt echter dat BitTorrent een hele andere, meer commerciële en daardoor beperkende insteek heeft dan Tribler. Taal: "Bij BitTorrent gaan ze nu duidelijk voor één ding: geld verdienen. Ze schurken heel erg dicht tegen Hollywood en de contentindustrie aan met hoop op een lucratief verdienmodel met beperkte diensten en kanalen."

Bij Tribler staat het onderzoek en de eindgebruiker centraal, niet de contentindustrie. De Tribler softwareclient en netwerk zijn dan ook 'contentneutraal' in de zin dat de gebruiker bepaald wat hij allemaal wel en niet wil up- en downloaden.

Jacco Taal andermaal: "Tribler is en blijft in eerste instantie een academisch onderzoeksproject, en is ook nog geen bedrijf. Uiteraard kijken we meer en meer naar potentiële bedrijfsmodellen. Maar we blijven een open source platform die openheid en vrijheid hoog in het vaandel heeft staan."