Zijn bedrijf gebruikt echter aanvankelijk digital rights management (drm) wanneer het van start gaat met de verkoop van dergelijke content. Hierbij heeft het zware concurrentie in de vorm van Amazon (Unbox) en Apple (Itunes Movie Store). In een interview met IDG geeft Navin zijn visie op drm en de verkoop van films en televisieshows via Bittorrent.

IDG: Wat is je visie op drm en hoe beïnvloedt dat de verkoop van filmdownloads?

Navin: Het komt er op neer dat drm slecht is voor de aanbieder en de consument. De reden dat drm gebruik wordt is dat we nog aan het begin staan van een nieuwe verkoopcyclus. De entertainmentindustrie wil niet te snel van start gaan.

Ik denk dat drm in de toekomst geen issue meer is. In de toekomst is content voorzien van commerciële boodschappen, zonder drm. De verkoper wil namelijk dat zijn content zoveel mogelijk mensen bereikt en geconsumeerd wordt. Wij willen met Bittorrent een onderdeel zijn van die evolutie en die evolutie versnellen.

IDG: Waarom is drm zo slecht voor aanbieders van content?

Navin: Over het algemeen bindt drm een gebruiker aan één hardwareplatform. Als ik bijvoorbeeld muziek koop bij Itunes, dan zit ik vast aan één specifiek hardwareplatform. Dat schrikt een deel van de consumenten af. Mede omdat ze investeren in één platform en bang zijn dat ze daardoor gebonden zijn en dus in de toekomst niet kunnen overstappen naar een ander platform. Consumenten durven niet te investeren omdat ze niet weten of ze de rest van hun leven een Ipod willen gebruiken.

IDG: Wanneer gaat de Bittorrent-filmwinkel live?

Navin: Nu Amazon en Apple van start zijn gegaan begrijpen we dat met toegevoegde waarde moeten komen. We willen daarom de content sneller leveren. Tevens willen we ons onderscheiden met het type content. We hebben het nog niet officieel gemeld, maar we gaan Chineestalige, Indiaase en andere niet-Engelstalige films aanbieden. We bieden dus meer dan alleen de populaire content.

IDG: Wat doet Bittorrent nog meer om zich te onderscheiden?

Navin: Momenteel zijn we in gesprek met hardwarefabrikanten om onze techniek te verwerken in hun producten. Zo zitten we in Taiwan met meerdere partijen aan tafel. Asus heeft al een apparaat aangekondigd dat met Bittorrent overweg kan. Dit is niet een standaard-pc, maar een apparaat puur om mee te downloaden. We verwachten meer van dat soort samenwerkingsverbanden van de grond te kunnen krijgen. Alle hardware die het Bittorrent-protocol ondersteunt kan gebruikmaken van onze dienst.

IDG: Is de angst voor het illegaal uitwisselen van bestanden een bedreiging voor je businessmodel?

Navin: Dat hangt af van het economische model. Als de content kwalitatief goed is en een redelijk prijskaartje heeft, dan maken mensen er gebruik van. Als je Bittorrent gebruikt, dan weet je dat als je niet een 'well-seeded'-torrent bent, het downloaden niet bepaald snel gaat. Dan kun je dagen wachten voordat je download compleet binnen is. Binnen een commercieel model kun je gebruikmaken van de voordelen en de nadelen hiervan uitschakelen.

Iedereen verwacht dat alle content in de toekomst via internet geleverd wordt. We bevinden ons echter nog in de beginfase. Er moet nog een hoop gebeuren voordat het normaal is voor de consument om zijn portemonnee te trekken en te betalen voor een dienst die zij waardevol vinden. We doen er alles aan om onze dienst aantrekkelijk te maken en contentaanbieders en hardwaremakers ervan te overtuigen een platform te maken om de content aan te kunnen bieden. Ik denk dat we daar erg succesvol mee zullen zijn.