Bittorrent Inc. wil in 2013 betere tools aanbieden waarmee mediabedrijven legaal hun films, muziek en boeken kunnen verspreiden. Dat zegt directeur Matt Mason van het bedrijf dat de p2p-clients Bittorrent en uTorrent maakt in de New York Times. Voor de entertainmentsector biedt verspreiding via Bittorrent allerlei kansen, maar er is volgens hem sprake van een imagoprobleem. "Maar mensen weten niet eens dat we een bedrijf zijn. Ze denken dat we twee tieners in een Zweedse kelder zijn."

Bonusmateriaal

Bittorrent hoopt dat mediabedrijven bijvoorbeeld ter promotie van hun producten extra bestanden gaan vrijgeven via Bittorrent. Volgens Mason werd bonusmateriaal van het kookboek The Four-Hour Chef al legaal uitgewisseld door 210 duizend mensen. Steeds meer muzikanten maken ook al gebruik van Bittorrent ter promotie van hun muziek door albums als gratis downloads weg te geven.

Bittorrent-ceo Eric Klinker zei onlangs dat er momenteel ongeveer twee miljoen legale contenttitels beschikbaar zijn via Bittorrent. Het illegale aanbod is uiteraard veel groter. "Hoe groot, weten we niet. Dat is alsof je aan Google vraagt tot hoeveel porno zijn Chrome-browser toegang geeft", aldus Klinker.

Bittorrent naar tv

Bittorrent wil zijn software binnenkort ook op televisies en settopboxen aanbieden, voor het downloaden en streamen van films en programma's naar het grote scherm in de huiskamer. De eerste settopbox met Bittorrent is volgens Mason volgend jaar beschikbaar in Europa en Azië.

Binnenkort verschijnt ook de eerste 'smart tv' met een Bittorrent-app aan boord. In september draaide een prototype tv van het merk Vestal op een beurs in Berlijn al Bittorrent. Op de tv's komt een volledig BitTorrent-aanbod beschikbaar, dat voor een groot deel illegaal zal zijn.

Flop iTunes-rivaal

In 2008 kwam Bittorrent al eens met een concurrent van iTunes, maar dat werd geen succes, waarna de waardering van de startup flink kelderde. Volgens Mason is Bittorrent inmiddels winstgevend. Het bedrijf verdient aan betaalde versies van zijn softwareclients die extra functies als anti-virusbescherming bevatten. Ook heeft Bittorrent zijn eigen advertentienetwerk. Bittorrent en uTorrent hebben samen 160 miljoen gebruikers wereldwijd.