Piraterijbestrijder Stichting Brein won afgelopen week een kort geding van hosting provider Leaseweb over bittorrentsite Everlasting.nu. De stichting kondigde toen al aan zijn pijlen te richten op een grote internationale site. Dat blijkt nu Demonoid te zijn.

Brein heeft Leaseweb gedagvaard om Demonoid offline te halen en de naam- en adresgegevens van de site-eigenaar te verstrekken. Brein denkt dat Demonoid dan ook onbereikbaar is omdat Leaseweb aan de dagvaarding tegemoet wil komen. Op een verder kale homepage meldt Demonoid zelf echter dat 'een systeemprobleem ons dwingt door alles vanuit de backup te herstellen'. Demonoid beloof verder zo snel mogelijk weer online te zijn.

Demonoid is met zijn 170.000 torrent-bestanden één van de populairste bittorrentsites ter wereld. Uit een door TNO ontwikkelde steekproef van Brein blijkt dat 'gemiddeld 93,8 procent van de toegankelijke bestanden als illegaal is aan te merken', aldus Brein. "Deze uitkomst geeft duidelijk aan dat er overwegend illegaal aanbod plaatsvindt op grote internationale uitwisselsites zoals Demonoid", aldus Brein-directeur Tim Kuik.

Verantwoordelijkheid

"Dit soort sites neemt wel de verantwoordelijkheid om verboden pornografisch materiaal te weigeren, maar trekt zich er niets van aan als bestanden onmiskenbaar inbreuk maken op auteurs- en naburige rechten", aldus Kuik. Volgens de Brein-directeur wordt Leaseweb als een 'veilige haven' gezien voor 'dit soort sites'. "Daar moet een einde aan komen", aldus Kuik.

Volgens Kuik is Leaseweb verantwoordelijk voor de 'veroorzaakte schade' als de hosting provider niet in het bezit blijkt van betrouwbare naw-gegevens van torrentsites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

Overigens lijkt Brein ook onbedoeld reclame te maken voor bittorrentsites door op te merken dat bijna 93 procent van de als illegaal aangemerkte bestanden 'bruikbaar' was en dat geen van de bruikbare auteursrechtelijk beschermde bestanden 'andere content bevatte dan de titel van de content aangaf'. Hiermee lijken bittorrent-bestanden veelal betrouwbaarder te zijn dan bestanden van p2p-netwerken als Fasttrack en Edonkey, die vaak een misleidende naam hebben.