Dat het niet zo goed gaat met de verkoop van BlackBerry's, is geen verrassing. Maar marktanalysebureau CIRP komt met wel heel dramatische activeringscijfers van het laatste kwartaal van 2013. De marktvorser heeft het aantal activaties van nieuwe of gebruikte toestellen in de VS gemeten en dat geeft een pikzwart beeld voor BlackBerry.

Niet eens meer los benoemd

Uit de cijfers blijkt dat 46 procent van de nieuw geactiveerde toestellen in oktober tot en met december Android draaide en 48 procent iOS, tegenover 34 procent in het kwartaal ervoor. Blijkbaar hebben de iPhone 5s en 5c het niet verkeerd gedaan. Tot zover het goede nieuws voor fabrikanten.

Want Windows Phone kwam uit op minder dan drie procent in de VS. Voor BlackBerry is het nog erger: CIRP zet het besturingssysteem op een pijnlijke 0 procent. De laatste drie procent die nog ontbreekt in dit rijtje - voor de lezers die meetellen - is voor de niet-smartphones, zoals featurephones met een propriëtair (Java)OS.

BlackBerry is eind 2013 ternauwernood gered van zijn ondergang. Wat ging er allemaal aan vooraf en hoe moet het verder? Een tijdlijn door Computerworld.