App World staat vanaf 26 juli open voor applicaties, dit is voor de officiële aftrap van de app store van RIM op 31 juli. Ontwikkelaars kunnen met hun applicatie 100.000 dollar verdienen. De prijs voor de winnaar bestaat uit 75.000 dollar prijzengeld en een prijzenpakket van 25.000 dollar. Voorwaarde is dat de app voor eind september is ingediend. Een vergelijkbare strategie werd onder meer bij de iPhone en Android gebruikt om een eerste golf aan applicaties te stimuleren. Er wordt ook een tweede prijs uitgereikt, maar de prijs daarvoor is nog niet duidelijk.

Er deden al eerder geruchten de ronde dat App World binnenkort ook in het Nederlands en dus voor Nederlandse ontwikkelaars zou worden opengesteld. Een woordvoerder van RIM in Nederland kon dat toen nog niet bevestigen.

200 dollar

In de aanloop naar de BlackBerry Developer Conference wordt er ook een competitie voor de meest innovatieve BlackBerry-applicaties opgezet. Elke maand worden er vier applicaties op een shortlist gezet die worden gepresenteerd in de BlackBerry App World-carrousel. RIM zegt een bereik te hebben van 28,5 miljoen BlackBerry gebruikers.

App World bevat zowel betaalde als gratis applicaties. Bij de start in de Verenigde Staten werd bekend dat ontwikkelaars 200 dollar inschrijfgeld moesten betalen. Daarvoor krijgen ze wel een gunstigere positie dan bij de iPhone of Windows Mobile Market waar een 70/30 verdeling wordt gehanteerd. Bij de App World mogen de developers namelijk tachtig procent houden. Voor die 200 dollar mogen er tien applicaties in de App World worden aangeboden. Ontwikkelaars die meer applicaties willen uploaden moeten nog eens tweehonderd dollar betalen voor tien stuks.

Andere landen

Naast Nederland gaat App World ook open in Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Luxemburg, Ierland, België, Portugal en Nederland. De Nederlandse App World zal in de Nederlands taal zijn.