Blackberry-maker RIM is de nieuwste uitbater van een online-winkel voor smartphone-applicaties. De Blackberry App World (BAW) volgt op Apple’s iTunes App Store voor de iPhone en iPod Touch, en de Android Market van Google. RIM stelt BAW nu beschikbaar voor de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Blackberry-gebruikers in andere landen moeten nog geduld hebben. Het is nog niet bekend wanneer, en in welke volgorde, andere landen volgen.

Ook oudere modellen

De applicatiewinkel werkt alleen op Blackberry-toestellen die minstens versie 4.2 van het besturingssysteem draaien. Die versie is in april 2007 uitgekomen. De toestellen moeten wel een trackball of touch-scherm hebben. De systeemvereisten vallen dus nog mee. Eerder was er sprake van dat alleen de nieuwste modellen met OS-versie 4.7 de winkel binnenmochten.

De Blackberry-winkel lijkt een goede start te maken. Het heeft tegenhangers voor bekende iPhone-applicaties als Salesforce, Shazam, Facebook, Bloomberg, AIM (AOL Instant Messenger) en vele spellen annex tijdverdrijvers. Leverancier RIM verklaart dat er deze week zo’n 1000 applicaties beschikbaar zijn. De winkel past de weergave van applicaties aan aan het bewuste toestel waarmee BAW wordt bezocht. Toegang is mogelijk via zowel wifi als 3G.

Microsoft volgt nog

Microsoft heeft in september al laten weten dat zijn smartphone-besturingssysteem ook een appstore krijgt. Het is nog onbekend wanneer die online-winkel, genaamd Skymarket, echt de deuren opent. Dat stond eerst gepland voor afgelopen najaar.

De maker van Windows Mobile laat nu wel weten dat het ontwikkelaars geen vergoeding rekent voor updates voor hun applicaties in de aankomende Microsoft-appstore. Vorige week is daarover ophef ontstaan.

Volgens de voorwaarden voor de appstore mogen ontwikkelaars voor een jaarabonnement van 99 dollar maximaal vijf applicaties indienen. Extra toepassingen kosten 99 dollar per stuk extra. Die bovengrens van vijf applicaties omvat echter ook bugfixes en updates met nieuwe functies. Microsoft heeft die voorwaarde nu geschrapt; patches voor en nieuwe versies van applicaties vallen niet onder de limiet.