Fairfax Financial was eerst van plan de Canadese smartphonefabrikant geheel op te kopen. Het had daarvoor 4,7 miljard dollar nodig, maar dat is kennelijk niet gelukt. BlackBerry meldt zelf dat het een investering van 1 miljard dollar ontvangt, van Fairfax en andere institutionele beleggers. Een kwart van dat bedrag komt van Fairfax.

Wisseling aan de top

De investeerders krijgen voor hun geld een indirect belang in BlackBerry, dat is om te zetten in aandelen tegen een prijs die 28,7 procent boven de koers van 1 november ligt. Indien alle betrokken partijen nu direct zouden kiezen voor conversie in aandelen, komt de 1 miljard dollar neer op 16 procent van de uitstaande BlackBerry-aandelen.

De kapitaalinjectie komt wel met een duidelijke invloed van buitenaf. CEO Thorsten Heins treedt af en in zijn plaats komt buitenstaander John Chen aan het roer. Die ex-topman van Sybase, wat drie jaar terug is opgekocht door SAP, wordt interim-CEO en ook executive voorzitter van de bestuursraad.

Wie wil de volgende BB-CEO worden?

Chen is voortaan verantwoordelijk voor de strategische richting, strategische relateis en de bedrijfsdoelen van BlackBerry, meldt de firma in het persbericht. Heins verlaat ook de bestuursraad, net zoals directeur David Kerr die al sinds 2007 werkt bij BlackBerry (toen nog RIM geheten).

Officieel blijft de nieuwe bestuursvoorzitter Chen niet aan als hoogste baas; hij dient als interim-CEO totdat er een nieuwe CEO is gevonden. De machtswisseling aan de bedrijfstop en de investering van 1 miljard dollar vormen de afronding van de 'strategische oriëntatie' die BlackBerry in augustus is begonnen.