Rivalen als AirWatch, Citrix, SAP en IBM kunnen voortaan hun MDM-oplossingen laten samenwerken met BlackBerry 10 telefoons. De Canadese smartphonefabrikant liet zijn smartphones eerder exclusief door BlackBerry Enterprise Service (BES) beheren, maar stapt nu af van die strategie en stelt zijn API's beschikbaar.

BlackBerry ziet eindelijk in dat het niet altijd zijn dwingende wil kan opleggen aan klanten en maakt een einde aan deze jarenlange vendor lock-in. Door de sterk teruggelopen populariteit van BlackBerry's telefoons stonden ook de abonnementen op BES onder druk. BlackBerry heeft nu door dat de verplichte koppeling met BES misschien eerder averechts werkt dan dat het extra klanten oplevert.

'BES blijft het allerbeste'

Erg overtuigd van de beheerproducten van derden is BlackBerry niet. In een blog geeft BlackBerry-directeur John Sims aan dat er niets veiliger is dan een "BlackBerry toestel beheerd door een BlackBerry server, omdat wij end-to-end security op device, server en netwerkniveau kunnen garanderen."

Vorig jaar stelde BlackBerry zijn BES-dienst al open voor concurrerende platforms iOS en Android. Later dit jaar wordt daar Windows Phone aan toegevoegd, geeft Sims aan. Eind dit jaar verschijnt de opvolger: BlackBerry Enterprise Service 12.

Marginaal marktaandeel

BlackBerry 10 kan nauwelijks potten breken. De toestellen Z10 en Q10 werden nauwelijks verkocht en ook opvolger Z30, het huidige vlaggenschip, bracht niet het succes waar het Canadese bedrijf al zo lang op hoopt. In januari werd bekend dat het marktaandeel van BlackBerry 10 in de VS naar 0,0 procent was afgezakt. Bijna niemand koopt en gebruikt de telefoons.