BlackBerry heeft zijn nieuwe kwartaalcijfers (PDF) bekendgemaakt en heeft een verlies gedraaid van 84 miljoen dollar. Wel draaide het bedrijf een hogere omzet. De fabrikant ging van 2,7 miljard dollar omzet in het vorige kwartaal naar 3,1 miljard dit jaar. Ook ging de verkoop van toestellen omhoog: BlackBerry verkocht 6,8 miljoen smartphones ten opzichte van 6 miljoen in het vorige kwartaal (PDF van die cijfers).

Van de in het afgelopen kwartaal verscheepte smartphones blijkt 40 procent het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 te draaien. In een telefonische vergadering met journalisten liet het bedrijf weten dat 2,7 miljoen van de 6,8 miljoen verscheepte apparaten BB10 draaien. De producent heeft de cijfers niet opgesplitst tussen de verkoop van Z10-toestellen en Q10-smartphones.

Winst blijkt verlies

Analisten hadden een kleine winst verwacht van 6 cent per aandeel, maar in plaats daarvan noteert het bedrijf een verlies van 13 cent. De aandelenkoers is na de bekendmaking direct met 18 procent gekelderd, meldt persbureau Reuters. BlackBerry verwacht ook het volgende kwartaal nog een verlies te zullen noteren.

Dit zijn de eerste kwartaalcijfers van de Canadese smartphoneproducent waarin vlaggenschip Z10 de hele periode in de winkel te verkrijgen was. Ook toetsenbordmodel Q10 ligt nu in de winkel, waarvan analisten verwachten dat het meer positief resultaat zal opleveren. Later dit jaar moet de opvolger van touchmodel Z10, de A10, op de markt komen.

Hogere verkoop

De verkoop van apparaten is toegenomen (hoewel de leveranties van PlayBooks flink is gedaald), maar BlackBerry specificeert niet hoeveel daarvan het nieuwste platform draaien. Het aantal abonnees is met 4 miljoen gedaald naar 72 miljoen. Vorig kwartaal waren dat er nog 76 miljoen, ten opzichte van zo’n 80 miljoen halverwege 2012. De omzet is vooral toegenomen in de EMEA-landen (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) en de Verenigde Staten.

Het bedrijf denkt het tij te kunnen keren door te blijven investeren in het BB10-besturingssysteem en de daarbij behorende diensten. Ook verwacht het bedrijf veel van de implementatie van BlackBerry Messenger (Ping) op andere platforms. In de tussentijd blijft BlackBerry worstelen, ondanks enkele lichtpuntjes.

Update 15.42 uur: BlackBerry maakt bekend hoeveel van de verkochte toestellen het vorige kwartaal BB10 draaien. Tweede alinea toegevoegd. Ook een zin onder de tussenkop 'hogere verkoop' toegevoegd: de in de kwartaalrapportage ontbrekende cijfers over het aantal abonnees is nu ook bekend.