Research in Motion (RIM) wil dat de rechtbank in Dallas verklaart dat Motorola afspraken niet nakomt. Het bedrijf zou op een 'redelijke manier' licenties op essentiële patenten aan concurrenten moeten verlenen, maar volgens RIM gebeurt dat niet. Het gaat om patenten die gebruikt worden voor draadloze toestellen zoals de Blackberry en Motorola's Razr, meldt AP.

Een bestaande patentovereenkomst uit 2003 is in januari afgelopen. De twee bedrijven konden geen overeenstemming bereiken over een verlenging, waarna RIM werd aangeklaagd voor patentschending.

De rechtszaak van RIM is een reactie op de eerdere klacht van Motorola. Behalve de klacht over het uitblijven van een nieuwe overeenkomst, heeft RIM nu tevens een rechtszaak aangespannen over een negental patenten die Motorola zou schenden.

Hevige concurrentie

De bedrijven hebben in de afgelopen jaren samen nieuwe technologiën ontwikkeld maar ook een hevige concurrentiestrijd gevoerd. Motorola pionierde op het gebied van spraakcommunicatie terwijl RIM dat deed bij datacommunicatie. De inzet is hoog omdat de bedrijven opereren in een miljardenmarkt.

RIM claimt dat Motorola haar een hak wil zetten door gevestigde standaarden te ondermijnen. Motorola kon geen commentaar leveren op de uitspraak.

"We hebben nog niet naar de klacht gekeken maar op basis van onze kennis beschouwen we de claims als totaal ongegrond. Mototrola zal zichzelf met hand en tand verdedigen", liet een woordvoerster van Motorola weten. Ze bevestigde dat de afspraken met RIM zijn verlopen en dat het tot nu toe onmogelijk was tot een vergelijk te komen.