Research In Motion (RIM) meldt dat het internetverkeer weer op gang komt. Europese gebruikers moeten volgens het bedrijf weer kunnen pingen en mailen. Het surfen op BlackBerry's verloopt hier een daar nog stroef. Het netwerk komt langzaam weer online.

'We hebben jullie teleurgesteld'

In een verklaring gaat Robin Bienfait, cio van RIM, door het stof: “Jullie vertrouwden op ons voor betrouwbare, real-time communicatie en we hebben jullie teleurgesteld. We nemen het probleem erg serieus en werken keihard om alles weer online te krijgen."

Het bedrijf ziet een significante verbetering in zijn services voor Europa, Midden-Oosten, Afrika en India. Ook in de rest van de wereld komt het internetverkeer van BlackBerry weer op gang. Gebruikers in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Canada ondervinden nog wel problemen met het versturen en ontvangen van berichten via BlackBerry Messenger.

Colombia wil schadevergoeding

De Colombiaanse overheid eist van telecomproviders om gedupeerde gebruikers te compenseren voor de dagen dat het netwerk offline was, meldt persbureau Reuters. Of er in Nederland bedrijven zijn die een schadevergoeding van RIM eisen is nog onduidelijk.

Research in Motion kampte de afgelopen dagen met de grootste storing in zijn geschiedenis. Maandag lag het netwerk er 20 uur uit. Na een kort herstel ging de diens op dinsdag weer onderuit.

De storing werd veroorzaakt door een fout in de core switch van RIM's infrastructuur. Niet alleen de switch haperde, maar ook de back-up switch weigerde. Daardoor stapelde data zich op en raakte het gehele netwerk verstopt.