Het bedrijf heeft fundamentele patenten op e-maildiensten voor mobiele apparaten, maar fabriceert zelf geen producten. Eerder heeft het Blackberry-maker RIM aangeklaagd, met uiteindelijk succes. Hoewel NTP de rechtszaak is afgebroken door een schikking, komt die wel neer op een overwinning. Het gezwichte RIM betaalt namelijk ruim 600 miljoen dollar voor gebruik van NTP's gepatenteerde technologie voor het automatisch bezorgen van e-mail (push mail).

Breed salvo

Nu neemt het bedrijf smartphone-grootheden op de korrel. Het heeft aanklachten ingediend tegen iPhone-fabrikant Apple, Android-producent Google, Windows Mobile-maker Microsoft en toestelfabrikanten HTC, Motorola en LG Electronics. De inzet bestaat uit 8 patenten, die betrekking hebben op e-mail via draadloze verbindingen.

Mede-oprichter Donald Stout van NTP stelt dat een rechtsgang de enige optie is voor het bedrijf. Volgens de topman dient dat om te zorgen voor een eerlijke en redelijke compensatie voor de uitvinder van de technologie voor 'wireless e-mail' en voor de aandeelhouders van NTP. Het is niet duidelijk of dit betekent dat eventuele onderhandelingen met de nu aangeklaagde bedrijven zijn vastgelopen. Overigens is de genoemde uitvinder (Tom Campana), met zo'n 50 patenten op zijn naam, in 2004 overleden.

De aanklager is uit op licentieovereenkomsten voor zijn patenten. Het is niet bekend gemaakt hoeveel NTP daar voor wil incasseren. Ook is het onbekend of het bedrijf uit is op schadevergoeding en hoeveel die dan bedraagt. In het eigen persbericht zet NTP zichzelf ook neer als patenttrol: "NTP is vooral bekend van zijn lange en uiteindelijk geschikte rechtsgang tegen RIM, maker van de Blackberry draadloze apparaten."

Blackberry-verbod

De patentenstrijd tussen NTP en RIM is in 2001 begonnen en heeft zich jaren voortgesleept. Daarbij dreigde op een gegeven moment zelfs een gerechtelijk verbod voor RIM. Dat zou dan niet alleen slaan op de verkoop van de Blackberry-smartphones maar ook op de levering van push mail voor reeds verkochte toestellen. De maildienst voor Blackberry's loopt namelijk via RIM, dus zo'n verbod zou via die ene partij effectief alle gebruikers raken.

Begin 2006 heeft de Blackberry-maker geschikt en daarbij 621,5 miljoen dollar betaald aan NTP. Vervolgens is die patenttrol achter smartphonemakers Palm en Samsung aangegaan. Tussentijds heeft NTP ook patentovereenkomsten gesloten met telefoonreus Nokia en ook pushmailleveranciers Good Technology en Visto. Met de nu ingediende aanklachten is de jacht op groot wild op de smartphonemarkt geopend.

Aanklachten alom

Na de schikking met NTP is RIM overigens nog aangeklaagd door Visto, maker van software voor push mail. Dat bedrijf heeft een half jaar daarvoor zelf dus ook geschikt met NTP, middels een patentenruil. Visto blijkt namelijk eveneens patenten op het gebied van 'wireless push mail' te bezitten. RIM heeft dat geschikt voor 267,5 miljoen dollar.

Visto heeft net voor de schikking met NTP ook Microsoft aangeklaagd. Die heeft na slechts 3 jaar geschikt voor een niet onthuld geldbedrag plus aanvullende, eveneens geheim gehouden compensatie. Tussendoor heeft Visto nog concurrent Good Technology aangeklaagd, die uiteindelijk door moederbedrijf Motorola is verkocht aan aanklager Visto. Verder heeft NTP op zijn beurt nog aanklachten ingediend tegen de grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T, Verizon en Sprint Nextel.