Het ooit grote BlackBerry heeft noodgedwongen het hele bedrijf binnenstebuiten gekeerd. Na jarenlang krimpen door het volledig missen van de slag op de mobiele markt de laatste jaren, moet sinds afgelopen november John Chen BlackBerry's vege lijf redden. De strijdbare CEO deed dat eerder met groot succes bij databasemaker Sybase en heeft er opnieuw vertrouwen in.

60 procent weg

"We hebben de aanmelding van de herstructurering voltooid en de inkrimping van het personeelsbestand die drie jaar geleden is begonnen ligt nu achter ons", schrijft hij in een uitgelekte interne memo, waarover Reuters beschikt. BlackBerry ontsloeg de afgelopen drie jaar maar liefst 60 procent van zijn personeelsbestand, waardoor er nu nog circa 7000 werknemers over zijn.

Maar, zo meldt Chen, bij de nieuwe koers horen ook vacatures. "Ondanks de onverwachte terugval in de markt zullen we op bepaalde gebieden, zoals productontwikkeling, sales en klantenservice, in eerste instantie in bescheiden aantallen, personeel aannemen", schrijft Chen, die alle werknemers die BlackBerry trouw zijn gebleven persoonlijk bedankt.

Zie ook: Hoe pionier BlackBerry bijna zijn Waterloo vond (tijdlijn) Data is de olie van de toekomst